T. 0596 - 634 030 | E. info@eemsdeltagreen.nl

Nieuwe investeerder in de Eemshaven: Van Merksteijn!

Van Merksteijn International uit Almelo gaat een productiefabriek bouwen in de Eemshaven. Het bedrijf, één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld, gaat daar zelf de grondstof walsdraad produceren, een grondstof die ze nu nog extern inkopen. Voor de fabriek is een locatie van 28 hectare nodig en een ligging aan het water. Inmiddels is de handtekening voor grondposities gezet en hiermee de eerste stap naar realisatie van de nieuwe fabriek. De planning is er op gericht deze in 2020 in gebruik te kunnen nemen.

Op dit moment koopt Van merksteijn walsdraad deels in uit de primaire grondstof ijzererts met daarbij zeer lange transportafstanden. In de nieuwe fabriek in de Eemshaven gaat zij zelf walsdraad produceren uit de secundaire grondstof (gereinigd) staalschroot voor de bestaande fabriek in Almelo. Daar wordt de walsdraad gebruikt voor de verdere verwerking tot wapeningsstaal voor de bouw, voor de productie van diverse soorten hekwerken en om verzinkte draden van te maken. De nog te bouwen fabriek in de Eemshaven vergt een investering van ca. 250 miljoen euro en levert aan ca. 275 fte directe werkgelegenheid in de metaalsector, waaronder een belangrijk aandeel MBO-gerelateerd.

Van Merksteijn - één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld - heeft de zorg voor het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met de nieuwe fabriek gaat zij een bijdrage leveren aan de transitie naar een Circulaire Economie, en dat zo milieuvriendelijk en innovatief mogelijk. Het project, met de naam “Green Steel Mill”, past daarom perfect in de (groene) Havenvisie die Groningen Seaports nastreeft. Een van de speerpunten in deze visie is het hebben van een volledige circulaire industrie.