T. 0596 - 634 030 | E. info@eemsdeltagreen.nl

Avantium bouwt pilotfabriek voor bioraffinage in Delfzijl

18 juli 2017 - Avantium, een toonaangevend chemisch technologiebedrijf en pionier op het gebied van duurzame chemie, vestigt een pilot bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl. Avantium en AkzoNobel tekenden een contract voor huisvesting van deze proeffabriek op het Chemiepark Delfzijl en levering van diverse diensten en voorzieningen.

De proeffabriek zal de technische en economische haalbaarheid van Avantium’s Zambezi proces valideren dat als doel heeft om houtsnippers en andere tweede generatie biomassa om te zetten naar grondstoffen voor de chemische industrie. Dit is een essentiële stap in het opschalen van de technologie van laboratorium naar commerciële productie. De pilot plant wordt gevestigd op Chemie Park Delfzijl, onderdeel van Chemport Europe, ondersteund door de Provincie Groningen. Naar verwachting is de proeffabriek, die werkgelegenheid biedt aan ca. 20 medewerkers, operationeel in het tweede kwartaal van 2018.

Tom van Aken, CEO van Avantium: "Delfzijl is een uitstekende locatie voor de verdere ontwikkeling van onze Zambezi-technologie. De keuze voor Chemie Park Delfzijl past bij het streven om in een volgende fase ook de commerciële Zambezi-bioraffinaderij in Delfzijl te bouwen. Wij ontwikkelen deze momenteel met onze partners AkzoNobel, Chemport Europe, RWE and Staatsbosbeheer. Het Chemie Park Delfzijl biedt ons alle benodigdheden voor het opereren van onze pilot plant. Daarbij is er een uitstekende samenwerking met AkzoNobel en steun van de provincie Groningen."

bron: Avantium